Webshop: verzendkosten instellen

Gewijzigd op Mon, 04 Jul 2022 om 09:54 AM

Het is mogelijk om binnen jouw Maatos-site ook losse producten te verkopen. Losse producten tellen mee als een "cursus" en werken mee richting het totaal beschikbaar aantal cursussen/producten binnen jouw omgeving. Voor een Basis abonnement is dat 5, Premium 50 en Compleet 100.

Je kunt verschillende verzendkosten instellen. Standaard worden er bij digitale producten (zoals cursussen) geen verzendkosten berekend.

Wil je ook producten verzenden en verzendkosten rekenen? Het instellen er van bestaat uit meerdere componenten. Je vindt deze instellingen bij Winkel -> Instellingen -> Verzendmethoden.

Om het in te stellen, dien je de volgende dingen te doorlopen:

A. De basis instellingen van verzendkosten
B. Bij het product aangeven dat er verzendkosten gerekend moeten worden

A. Voor de basisinstellingen, doe je dit als volgt.

1. Voeg het land toe waarnaar je verzend, klik vervolgens op bewerken

2. Voeg de gewenste tarieven toe, bewerk de tarieven
3. Selecteer de instellingen voor de tarieven (bedragen, wel/geen btw, etc). Hier kun je ook instellen dat er gratis verzending gegeven wordt bij een X bedrag aan bestellingen (niet bij een X aantal producten)

B. Bij het product

Bij het product is het aangeven van een verzendmethode heel eenvoudig. Je gaat aan de achterkant naar het product. Bij de Productgegevens vind je het tabje Verzendmethoden. Selecteer daar jouw verzendmethode/klasse en het wordt automatisch berekend binnen jouw winkelwagen.

Let op: Vink je het product aan als Virtueel? Dan worden er geen verzendkosten berekend!

Werken met verzendklassen:

Wil je een verschil per product aangeven, of het bijvoorbeeld in een pakket of per briefpost kan? Dat kan met de zogenoemde verzendklassen. Dit gaat viaj de Winkel -> Instellingen -> Verzendmethoden -> Verzendklassen.

Vervolgens kun je daar nieuwe verzendklasses toevoegen. Bijvoorbeeld:

• Briefpost
  • Pakketpost

Vervolgens kun je bij het bewerken van de verzendzones, verschillende tarieven per verzendklasse invoeren. Je kunt dus zeggen dat bijvoorbeeld briefpost €2,95 kost; en pakket post €5,95. Let daarbij op dat je ook selecteert of je de duurste per bestelling wilt hanteren (als je alles combineert); of per verzendklasse de kosten wilt berekenen.

Geavanceerd:

Wil je het nóg moeilijker maken voor jezelf en jouw klanten? Dan kun je met geavanceerdere functies nog meer instellen. Je kunt dan een per-item verzendkosten rekenen, of een percentage van de kosten. Beschikbare berekeningen:

• [qty] – Het aantal producten in de winkelwagen
  • [fee] – Een extra fee, met optionele argumenten.
    • percent – Een percentage o.b.v. de totale bestelling
    • min_fee – Minimum kosten (als je percentage gebruikt)
    • max_fee – Maximum kosten (als je percentage gebruikt)

voorbeeld

• 10 + ( 2 * [qty] ) – Een basis kosten van €10 plus €2 voor elk item in de winkelwagen.
  • 20 + [fee percent="10" min_fee="4"] – Een basis kosten van €20 plus 10% van de totaalbestelling met een minimum van €4.