Jouw site toevoegen aan Google Search Console

Gewijzigd op Tue, 05 Dec 2023 om 03:35 PM

Met Google Search Console krijg je veel inzicht in jouw site. Je kunt zien hoe jouw site het doet op het internet, hoe je gevonden wordt en op welke punten je jouw vindbaarheid kunt verbeteren. In dit artikel vind je een stappenplan om ervoor de zorgen dat jouw site goed vindbaar wordt in Google.

(1) Zorgen dat jouw site geïndexeerd wordt

Standaard word jouw site niet geïndexeerd door zoekmachines, dit wil je namelijk pas doen op het moment dat jouw site ook daadwerkelijk af en live is. Om jouw site op te laten pikken voer je de volgende stappen uit:

1. Ga je naar de backend van jouw site naar het tabje Instellingen > Lezen
2. Vink de optie Zoekmachine zichtbaarheid uit zoals in de afbeelding hieronder
3. Klik op Wijzigingen opslaan.

(2) Jouw site koppelen aan Google Search Console

Om jouw site te koppelen volg je de volgende stappen:

1. Ga naar Google Search Console. Maak een Google-account aan (door op "Nu starten" te klikken) of login als je al een Google-account hebt.

2. Voeg een nieuwe property toe door op "+ Property toevoegen" te klikken:

3. Kies nu voor de rechteroptie "URL-voorvoegsel" en vul de url in waar jouw Maatos-site op dit moment op draait (dan wel mijnmaatossite.maatos.nl of een eigen domeinnaam zoals mijnmaatossite.nl). Voeg voor de url https:// toe (geen www.).

4. Nu moeten we jouw site verifiëren. Hier zijn verschillende opties voor, in dit geval gebruiken we de HTML tag optie, klik hier dus op.

5. Er verschijnt nu een stukje HTML code. Deze ziet er ongeveer zo uit:

<meta name="google-site-verification" content="DlAw5Jhx6OP6zm-mS_FbSmy6GhICdk4lVLw4o" />

De code die je nodig hebt is het stukje achter content. Kopieer deze code.

6. Ga nu naar de backend van jouw Maatos-site

7. Klik op Yoast SEO > Instellingen
8. Ga onder Algemeen naar Site connecties

9. Vul nu hier de Google verificatiecode in en sla de wijzigingen op

10. Ga terug naar Google Search Console en klik op Verifiëren onder de HTML Tag. Als het goed is krijg je nu deze melding te zien en dan is alles goed ingesteld:

(3) Sitemap toevoegen

Nu je jouw site hebt aangemeld bij Google Search Console kun je jouw sitemap indienen. Hier lees je stap voor stap hoe je dat doet.

PS: Kloppen de screenshots niet meer met de huidige interface bij het indienen? Laat het ons weten, dan updaten we onze afbeeldingen.