Je wilt natuurlijk dat jouw pagina's en cursussen op Google en Facebook goed getoond worden. Met de juiste afbeelding, met de juiste tekst. Op Maatos maken we gebruik van een handige plug-in genaamd Yoast zodat je hier zelf volledige controle over hebt.
Natuurlijk is de tekst zelf ook heel bepalend voor de vindbaarheid van je cursus. In dit supportartikel vind je meer informatie over hoe je SEO vriendelijke teksten schrijft die graag worden gelezen.
Om deze instellingen te wijzigen, ga je naar de achterkant van de omgeving. Vervolgens ga je naar:
Pagina's > Klik op de betreffende pagina > Scroll naar de SEO/Yoast instellingen
Als je dit wilt doen voor specifieke cursussen of blogs werkt dit op dezelfde manier. Ga dan naar de specifieke blog of cursus in de achterkant.
Na het schrijven van de blog kan je enkele dingen doen met deze plug-in, namelijk:
- De Google Snippet (hoe je pagina/blog/cursus er in Google uitziet) aanpassen.
- De leesbaarheidsanalyse en effectiviteit van de SEO checken.
- Sociale media previews bekijken.
Let op! Pagina's die al gedeeld zijn op Facebook, moet je opnieuw laten 'scrapen'. Dit doe je door bij Facebook de pagina opnieuw op te halen: https://developers.facebook.co...
1. De Google Snippet aanpassen
Hier kan je in principe twee dingen aanpassen. Namelijk de SEO-titel en de SEO-beschrijving.

Zoals je kan zien, heeft de plug-in de mogelijkheid om hier drie dingen aan te passen. Wij raden je aan om de "Slug" met rust te laten. Aangezien het veranderen van de URL (zeker na het live zetten van een bericht) negatieve gevolgen kan hebben. Tenzij je weet wat je doet, kan je daar beter van afblijven.
Hier draait het vooral om de SEO title en Meta description (SEO-titel en SEO-beschrijving).
1.1 SEO-titel
Deze titel is bijzonder belangrijk voor je SEO, maar ook voor het krijgen van verkeer. Het is een belangrijke factor waarop de blog scoort én als je deze uitnodigend schrijft, zullen mensen erop klikken in Google.
Gebruik hierin je belangrijkste zoekwoord en nodig mensen uit je blog te komen lezen.
1.2 SEO-beschrijving
Deze beschrijving is niet per se belangrijk voor vindbaarheid in Google, maar je kan hierin wel extra informatie over de blog geven, zodat mensen overgehaald worden. Gebruik hierin ook zeker een keertje je belangrijkste zoekwoord. Maar de SEO-beschrijving is lang niet even belangrijk als de SEO-titel.
1.3 Voorbeeld in Google

2. Leesbaarheidsanalyse en effectiviteit van SEO
Hier heb je twee inzichten, waarmee je je blog beter kán maken. Het hoeft niet, maar het werkt doorgaans goed om hier even doorheen te lezen.
2.1 Leesbaarheidsanalyse

Nu staat hier toevallig alles op groen (helemaal top natuurlijk), maar het kan zomaar zijn dat er bij jou enkele dingen op oranje staan of op rood. Dit zijn indicatoren (dus geen verplichtingen) om je tekst beter leesbaar te maken. Het is geen precieze wetenschap, maar doorgaans geeft het wel aan wat de goede richting is!
2.2 Effectiviteit van SEO
Deze check werkt alleen wanneer je een focus-zoekwoord (belangrijkste zoekwoord) hebt ingesteld

Net zoals de leesbaarheidsanalyse zijn dit indicatoren om je blog beter vindbaar te maken. Hetzelfde geldt hier, namelijk: groen is goed, oranje is minder goed en rood is het minst goed.
3. Sociale media previews
Bij de previews voor sociale media kan je kijken hoe jouw blog eruit komt te zien op sociale media wanneer je deze deelt. Je kan hier een aparte afbeelding uploaden en aparte titels schrijven.
3.1 Voorbeeld:
