Eigen domeinnaam instellen (DNS)

Gewijzigd op Mon, 29 Jan 2024 om 04:36 PM

Let op: dit is alleen mogelijk bij het Basis Plus, Premium of Compleet abonnement. Lees hier meer.

Het is bij Maatos mogelijk om jouw eigen domeinnaam te koppelen aan de site. Je dient hiervoor een domeinnaam in eigen bezit te hebben. Hier lees je meer.

Het instellen van je eigen domeinnaam

Er zijn twee opties om jouw domeinnaam te koppelen:

Optie A. Op het zogenaamde hoofddomein: mijndomein.nl

Let op - als je al iets anders op 'mijndomein.nl' hebt staan is dit niet aanbevolen - tenzij je Maatos als hoofdwebsite wilt gaan gebruiken. Jouw Maatos-site vervangt dan jouw huidige site.

Optie B. Op het zogenaamde subdomein: cursus.mijndomein.nl

Je kunt zelf kiezen wat jouw subdomein wordt, zolang deze nog niet in gebruik is. Dit kan dus cursus.mijndomein.nl zijn, maar ook maatos.mijndomein.nl, leren.mijndomein.nl etc. Maak dit iets wat makkelijk te herkennen is voor cursisten - en maak het niet te lang!

Het custom domeinnaam instellen bevat twee stappen. Eerst moet je op de plek waar jij jouw domeinnaam hebt geregistreerd de juiste instellingen toepassen. Zodra dit gedaan is (en wereldwijd verwerkt is) geef je dit binnen jouw Maatos-site aan.

Afhankelijk van waar de domeinnaam geregistreerd is zullen de onderstaande stappen iets kunnen verschillen. Je kunt daar altijd zoeken op "DNS instellingen aanpassen" of een support ticket aanmaken bij hun service portalen.

Goed om te weten: DNS wijzigingen duren altijd even voordat ze overal doorgevoerd zijn. Dit kan tot 24 uur duren. Let op 2 - Jouw Maatos-site kan tijdens de switch (stap 2) tijdelijk niet bereikbaar zijn. Zorg dat je dit doet op een moment dat niemand erop aan het werken is of er mee bezig hoeft te zijn.

STAP 1 - de instellingen bij jouw domeinnaam provider

Optie A) Als je het hoofddomein (mijndomein.nl) wilt gebruiken

1. Ga naar de DNS instellingen van jouw domeinnaam

2. Bewerk de DNS instellingen

3. Maak een nieuw record aan (of vervang een bestaand record):
Type: A
Naam: @ of de volledige domeinnaam (zonder https://www)
Waarde: IP-adres van Maatos, die je vind in je Dashboard > Account (zie onderstaande afbeelding)

4. Maak een volgend record aan (als deze nog niet bestaat):
Naam: www
Type: CNAME
Waarde: @ of de volledige domeinnaam (zonder https://www)

5. Verwijder eventueel een AAAA record. Als dit record nog blijft staan, zal er namelijk niet automatisch een SSL certificaat uitgereikt worden.

Controleer of de wijzigingen goed doorgevoerd zijn. Dit kan tot 24 uur duren! Controleer door te gaan naar: www.whatsmydns.net en vul jouw domeinnaam in. Als het goed is verwijst dat naar het zelfde IP adres als je hebt ingevuld.

Optie B) Als je het subdomeindomein (cursus.mijndomein.nl) wilt gebruiken

1. Ga naar de DNS instellingen van jouw domeinnaam

2. Bewerk de DNS instellingen

3. Maak een nieuw record aan (of vervang een bestaand record)
Naam: cursus
Type: CNAME
Waarde: maatos.nl

Let op! De waarde verwijst naar een externe URL. Sommige DNS instellingen willen dat je een punt (.) toevoegt aan het einde van het domein. (waarde: maatos.nl.). Controleer dit bij jouw provider.

Controleer of de wijzigingen goed doorgevoerd zijn. Dit kan tot 24 uur duren! Controleer door te gaan naar: https://www.whatsmydns.net, vul jouw subdomein (cursus.mijndomein.nl) in, selecteer CNAME. Als het goed is verwijst dat naar maatos.nl. Staat er iets anders dan maatos.nl? Neem dan contact met ons op.

STAP 2 - de aanpassingen bij Maatos

Dit onderdeel is relatief simpel. Belangrijk is dat je dit doet zodra je gecontroleerd hebt dat de instellingen kloppen. Anders is jouw Maatos-site niet meer toegankelijk.

1. Log in op jouw site en ga naar Account

2. Vul bij 'Eigen domein' jouw gekozen URL in. Dit is dus ofwel het subdomein ofwel het hoofddomein, afhankelijk van wat je gekozen hebt. Zonder https:// of www ervoor

3. Klik op stel een eigen domeinnaam in en bevestig.

Vervolgens wordt automatisch een SSL-certificaat aangevraagd. Let op dat jouw site gedurende 15 tot 60 minuten niet over een beveiligde verbinding geladen wordt. Je krijgt de melding "Deze verbinding is niet privé". Dit gaat vanzelf weg zodra het SSL-certificaat door onze service wordt ingeladen. Je hoeft hier dus niets mee te doen.

Je Maatos-site draait nu op jouw custom domein en kun je vanaf daar bereiken. Wij krijgen een melding om aan de Maatos-kant nog een en ander in te stellen, hier ontvang je een bericht over. Hierna kun je eventueel met vindbaarheid aan de slag! Zie dit artikel.